Wanneer een RIB huren?

Weet je wat een RIB is? Nee? Dan vertellen we in onze blog wat een RIB is, maar vooral wanneer je er eentje huurt. Voor het uitvoeren van patrouilles en werkzaamheden op het water of voor het houden van inspecties heb je een goede en wendbare boot nodig. Sommige klussen op het water vragen er ook om dat je een snelle boot nodig hebt. De traditionele rubberboot met een motor volstaat dan niet terwijl een RIB uitkomst biedt. Wil je een RIB huren? Lees dan snel verder en kom meer te weten over deze gemotoriseerde boten. 

De Rigid Inflatable Boat

RIB staat voor Rigid Inflatable Boat en het is dus een rubberboot. Maar de RIB is wel compleet anders dan een rubberboot. Een rubberboot is wendbaar, maar veel minder stabiel dan een RIB. Deze boten hebben namelijk een bodem die niet van rubber, maar van aluminium of hard polyester gemaakt is. Daarnaast zijn de romp en de tube van een RIB – ook wel een RHIB genoemd – een stuk steviger. Overigens is een RIB en RHIB hetzelfde, maar de term RHIB wordt meer in de Verenigde Staten gebruikt. De term staat voor Rigid Hulled Inflatable Boat.

RIB huren; dit kun je ermee doen

Wil je een RIB huren als je een stuk wil varen en bepaalde taken op het water wil uitvoeren? Goede keuze! Een RIB gebruik je voor zowel recreatie als voor semi-professionele en professionele doeleinden. Vooral voor professionele doeleinden heb je een stevige en betrouwbare boot nodig. Met een RIB zou je de volgende klussen en werkzaamheden kunnen verrichten; 

  • Toezicht & handhaving
  • Inspecties uitvoeren
  • Reddingsboot of stand-by boot
  • Het maken van foto- of filmopnamen
  • Toezicht en hulpverlening tijdens sportevenementen
  • Ondersteuning bij werkzaamheden aan bijvoorbeeld bruggen en rivieroevers

Genoeg keuze in verschillende soorten RIBs

Je hebt in ieder geval genoeg keuze als je een RIB wil huren. Kwalitatief verschillende varianten nauwelijks van elkaar, maar je hebt wel keuzes uit de lengte en de snelheid van de boot. Ga je met meer mensen het water op om klussen en werkzaamheden uit te voeren? Dan heb je zeker baat bij een grote boot. RIB’s zijn te huur van 5 tot wel 8 meter lang! Daarnaast kun je ook kiezen voor een boot met meer vermogen. Bijvoorbeeld als je toezicht moet houden bij een sportevenement en ook als hulpverlener fungeert. Dan zou je binnen enkele seconde op een plaats van een incident moeten zijn. Een snellere boot is dan zeker geen overbodige luxueuze.

Met of zonder schipper een RIB huren?

Nu wil je een RIB huren, maar je hebt geen ervaring of je bent niet in het bezit van een geldig vaarbewijs. Dan is het slimmer om een RIB met een schipper te huren. Een RIB huren zonder schipper is mogelijk, maar dan moet je wel in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs en een marifooncertificaat. Zonder deze documenten kun je geen boot huren en mag je er ook niet mee varen. Welk vaarbewijs je nodig hebt is afhankelijk van de lengte van de boot en hoe snel deze gaat. Het is goed om hier eerst onderzoek naar te doen voordat je besluit om een RIB te huren.

Reacties zijn gesloten